Кофас прогнозира бавно и мъчително възстановяване през 2023 г., предвид забавянето

...
Кофас прогнозира бавно и мъчително възстановяване през 2023 г., предвид забавянето
Коментари Харесай

Кофас: Бавно и мъчително възстановяване на икономиката през 2023 г.

Кофас предвижда постепенно и трудно възобновяване през 2023 година, предвид забавянето на европейските стопански системи през 2022 година и негативния растеж, които записаха някои от тях.

Очакваният от специалистите по кредитно обезпечаване растеж е 1,9%, който е по-нисък от регистрирания през 2022 година прогрес от 3 на 100.

Въпреки оптимистичните прогнози за първата половина на 2023 година обаче, анализаторите от Кофас плануват слаб ритъм на напредък през актуалната година в съпоставяне както с 2022 година, по този начин и с предходните няколко години.

Умерено, само че въпреки всичко едва възобновяване

Най-значителният спад в международната стопанска система идва от развитите стопански системи без Съединени американски щати, най-много от Западна Европа (с 0,4% за 2023 година за разлика от 2,5% за 2022 г.) и ЦИЕ (0,8% за 2023 година и 4% за 2022 г.).



Това не се отнася единствено за Европа, само че и за други райони - плануваният междинен растеж на Брутният вътрешен продукт за Северна и Латинска Америка да вземем за пример, е надлежно 0,8% и 0,9% за 2023 година спрямо регистрираните надлежно 2% и 3,8% през 2022 година Положителни са трендовете в Азия, чийто планиран годишен растеж на Брутният вътрешен продукт е с 0,5 пункта над регистрирания за 2022 година

Цените на стоките: опасности за търсенето и предлагането

Въпреки че прогнозите са по-оптимистични от тези преди два месеца, обстановката с световните доставките на артикули към момента е пред редица опасности. Цените на силата и горивата са по-ниски през февруари 2023 година по отношение на същия интервал на предходната година. Причините за това са няколко, съгласно Кофас. На първо място Европейски Съюз имаше подготвеност за предстоящата енергийна рецесия. Предполагайки, че обстановката с горивата и силата ще докара до усложнения през зимния интервал, европейските страни преориентираха доставките на природен газ, което промени инфраструктурата на газовите пазари в Европа. Множество страни осигуриха импорт на полутечен природен газ от други страни в Европа и Близкия изток, което в допълнение промени картата на енергийните доставки.

Другата причина е лимитираното търсене. Много европейски страни се подготвяха за този сложен интервал и вкараха ограничения, които лимитират потреблението на сила. „ Ако погледнем по-мащабно обстановката, цените на газа и горивото въпреки всичко са много по-високи, в сравнение с бяха преди 5-6 години. Това важи освен за енергийните артикули, само че и за останали категории – на агропродуктите са също относително високи. Прогнозата ни е, че през 2023 година ще се запазят тези равнища, което ще се отрази и върху цените на питателните артикули. Това ще повлияе на инфлацията ”, изясни Грегорж Шилевич, основен икономист на Кофас за ЦИЕ.

Базисна инфлация расте  

Въпреки че инфлацията успокои темпа си на напредък в края на 2022 година, специалистите са обезпокоени от динамичността на световните цени на стоките. Най-големи са рисковете, свързани с базисната инфлация – тази, която изключва цените на силата и питателните артикули. Тя продължава да пораства в страните от ЦИЕ, като е допустимо да се популяризира и в разнообразни браншове.



Реакцията на по-високата инфлация идва от паричната политика, показват от Кофас. Доскоро се наблюдаваше развой на повишение на лихвените проценти в ЦИЕ. Въпреки че централните банки стопираха за момента това покачване, анализаторите  прогнозират по-нататъшно стягане на паричната политика според от динамичността, с която се развива инфлацията.

Мерки за ликвидност и неплатежоспособност

През 2020 година Кофас регистрира спад на корпоративната неплатежоспособност в Европа. Причината е въвеждането на ограничения за поддръжка, които помогнаха на фирмите да подобрят ликвидността си и да не страдат толкоз доста от икономическите последствия от пандемията.

През 2021 година доста от тези ограничения към момента бяха годни, до момента в който през 2022 година се следи увеличение на броя сдружения, изпаднали в неплатежоспособност. В ЦИЕ техният брой е относително сдържан.

Компаниите във Франция са се върнали към предпандемичните равнища, а в Германия и Италия банкрутиралите сдружения са по-малко спрямо тези през 2019 година

Тази година не се чака поддръжка на ликвидността.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР